Τατούλης: «Ο υπουργός θα υπογράψει τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση» (video)

«Μέσα σε δέκα μήνες από την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει τη διαχείριση, και θα αποκλειστεί η Περιφέρεια από την επιβολή των προστίμων. Οι δημοτικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα για να προσεγγίσουν το θέμα των προστίμων. Από εκεί και πέρα, μέσα στον επόμενο χρόνο, η δομή θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα», ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σχετικά με την επικείμενη άμεση έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο τπυ περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης εκτάκτως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις. Αφού πρώτα παρατήρησε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να εργάζεται παρά τις αντιξοότητες, και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου για την άμεση ανταπόκρισή τους, όπως και κάθε φορά, ανακοίνωσε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων θα εγκριθεί εντός του μηνός Αυγούστου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το σχέδιό μας για τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων βρίσκεται στο τέλος του. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από εκεί και πέρα ο υπουργός θα υπογράψει κι θα εγκρίνει τη σύμβαση», ανακοίνωσε.

«Οι άοκνες προσπάθειες που κάνουν όλοι αυτοί που δήθεν ενδιαφέρονται για το καλό των συμπολιτών μας, έπεσαν στο κενό», σημείωσε. «Ο σχεδιασμός μας επιβραβεύεται από το ανώτατο όργανο και από όλους τους μηχανισμούς της χώρας. Ο σχεδιασμός αυτός είναι πρότυπος για όλη τη χώρα. Είναι το μεγάλο έργο που θα την βοηθήσει στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί στη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην «προσπάθεια που έκαναν κάποια πολιτικά πρόσωπα και υπουργοί, που περιφέρονται στην περιφέρεια κομίζοντας γλαύκας εις Αθήνας, βάζοντας τις ιδεοληψίες τους ως πρόβλημα για τη χώρα και καλώντας σε στάση τους υπόλοιπους θεσμούς». Και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Τσιρώνη, ο οποίος, όπως είπε, «προσπάθησε να αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι του σημείου να κάνει τον ειδικό επιστήμονα και να λέει ότι οι διαδικασίες δεν είναι σύννομες. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που θέσαμε, υπερβαίνουν κατά πολύ τους όρους που θέτει η ελληνική νομοθεσία. Εμείς ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την εφαρμογή των νόμων είναι η περιφερειακή αρχή και κανένας άλλος.

Ακολούθως, παρουσίασε την απόφαση των υπουργείων Μεταφορών και Ανάπτυξης, όπου στα προς υλοποίηση έργα βρίσκεται και η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εναντίον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Σήμερα που τίποτα δεν κινείται στη χώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει άοκνα προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και θέτοντας προς υλοποίηση το σχέδιό της. Ακούστηκαν φωνές, όπως του επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης που θέλει να ενσπείρει τον φόβο λέγοντας ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου. Κανένας δεν μπορεί να πειράξει τα εξασφαλισμένα χρήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Απευθύνομαι στην κυβέρνηση, σε υπουργούς που έχουν τέτοιες σκέψεις, δεν μπορούν καθόλου να μας πειράξουν».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΕΣΠΑ κ. Σταθάκη: «Εκεί πλέον ξεκαθαρίσαμε κάποια θέματα. Δεν έχουμε να βάλουμε πλάτη σε κανέναν, ούτε υπουργό ούτε κυβέρνηση αν είναι έξω από τα όρια της λογικής. Υπεξαίρεσαν χρήματα που προορίζονταν για το ΕΣΠΑ και αυτό αντιβαίνει την νομοθεσία και τον κανονισμό του προγράμματος. Αν κινδυνεύσει η χώρα και να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι ασυγχώρητη η κυβέρνηση. Από 3 εκατ. την ημέρα που θα διατίθενται για την αποπληρωμή των έργων, ανέβηκε το ποσόν στα 5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται 35 εκατ. την ημέρα. Επίκειται συνάντηση με την Επίτροπο, όπου θα της ζητήσουμε εξηγήσεις και θα επιρρίψουμε ποινικές ευθύνες», είπε ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στην περίπτωση να χαθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, παρατηρώντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία και σύμβαση υπογραφεί χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, δεν πρέπει να προχωρήσει. «Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με δανεικά», είπε χαρακτηριστικά. 

«Θα ήθελα να πω ότι και η αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση αυτή τη θεώρηση του μικρού κράτους δεν την έκανε ποτέ πραγματικότητα. Μικρότερο κράτος σημαίνει όχι απολύσεις, αλλά διαφορετικό οργανόγραμμα. Δεν δίνεται κανένα ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι στο τέλος τους. Αν είχε συγκροτηθεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, σήμερα πολύ λιγότερες θα κινδύνευαν με οριστικό λουκέτο. Το επαναφέραμε στη σημερινή κυβέρνηση και περιμένουμε απαντήσεις. Αυτές είναι καινοτόμες πολιτικές», σχολίασε, τέλος.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Επιβράβευση του σχεδιασμού της Περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και από τη νέα Κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος, όπου εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015.

Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει απόλυτα για μία ακόμη φορά το σχεδιασμό της Περιφέρειας και αποδεικνύει παράλληλα ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της Ελληνικής νομοθεσίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο πλέον ολοκλήρωσε το φάκελο αξιολόγησης του έργου, θα συνεδριάσει εντός του Αυγούστου, οπότε θα εκδώσει την απόφασή του και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Υπουργό Οικονομίας και την ανάδοχο εταιρεία.

«Ο διαγωνισμός μας συνεχίζει να αποτελεί πιλότο για τη χώρα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και επεσήμανε ότι «οι άοκνες προσπάθειες όσων δήθεν ενδιαφέρονταν για το καλό του λαού έπεσαν στο κενό. Αποτελεί μείζον ζήτημα για τη χώρα η συμπεριφορά περιφερόμενων πολιτικών και Υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίο προσπαθούν να οριοθετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή σχέδια και τις ιδεοληψίες ως πρόβλημα της χώρας».

Πολιτικό πρόβλημα και ποινικό αδίκημα η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ

«Δεν βάζουμε πλάτη σε κανέναν που κινείται έξω από τα όρια της λογικής» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση, δε συνιστά μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά και ποινικό αδίκημα, για το οποίο φέρει ευθύνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το γνώριζε.

Υπάρχει ορατός κίνδυνος να χάσει η χώρα πολλά δις ευρώ, αν η Κυβέρνηση δεν επανορθώσει άμεσα πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι επίκειται συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, όπου θα ζητήσει ενημέρωση και εξηγήσεις.

Απρόσκοπτα συνεχίζονται τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε αντίθεση με την πλήρη στασιμότητα που παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα, δεδομένης της όξυνσης της κρίσης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει απρόσκοπτα τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων που έχει σχεδιάσει, η χρηματοδότηση των οποίων παραμένει απροβλημάτιστη, συνέχισε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί να πειράξει τα έργα της Περιφέρειας, «όσο και αν ανεπιτυχώς προσπαθούν με ιδιοτέλεια περιφερόμενοι λαοπλάνοι πολιτικοί να ενσπείρουν την αμφιβολία».  

Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με 120 βουλευτές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, δεν αποτελεί την πλειοψηφία, αλλά τη μειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει» δήλωσε ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Περιμένουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης για το αναπτυξιακό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «γιατί οποιαδήποτε συμφωνία και αν φέρει στη χώρα, χωρίς ανασύσταση της οικονομίας δεν θα είναι βιώσιμη. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνο με δανεικά».

Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την ιδεολογική της προσέγγιση, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ώστε να προσεγγίσει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. «Ο κρατικισμός δεν μπορεί να υφίσταται σήμερα, αντίθετα χρειάζεται μικρότερο κράτος, το οποίο σημαίνει αναδιοργάνωση και ανασυγκρότησή του και όχι περισσότερες απολύσεις».

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τατούλης: «Ο υπουργός θα υπογράψει τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση