Τι γίνεται με τη φιλοξενία μεταναστών στην Καλαμάτα (vid)

Εισροή μεταναστών δέχθηκε ο Νομός Μεσσηνίας την Πέμπτη 2 Μαρτίου, όταν έξω από το λιμάνι της Καλαμάτας έδεσε το Φ/Γ «EKATERINA», το οποίο μετέφερε τους 87 μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν  στη θαλάσσια περιοχή περίπου σαράντα ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου 87 μετανάστες, από την περιοχή της Αφρικής και της Ανατολής, μεταξύ αυτών ήταν και παιδιά.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με αφορμή την παρουσία του στηνσυνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στην Τρίπολη προχώρησε σε δηλώσεις οι οποίες αφορούσαν στο ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων και για το πώς ο Δήμος Καλαμάτας έχει εξασφαλίσει άρτιες συνθήκες διαμονής για τους μετανάστες εξασφαλίζοντας θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τροφή.

Μερικά από τα άτομα έπασχαν από ψώρα και όπως ανέφερε ο κ. Νίκας, τους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες και έχει εξασφαλιστεί η μετέπειτα θεραπεία τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι μετανάστες βρίσκονται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Καλαμάτας στην Αγία Μαρίνα Ταϋγέτου, όπου και τους δόθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας καθώς και πετσέτες και κλινοσκεπάσματα, αλλά και ρούχα, τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά, ενώ οι όποιες μεμονωμένες ανάγκες προκύπτουν, αντιμετωπίζονται.

Η εκτίμηση του δήμαρχου Καλαμάτας είναι ότι σε περίπου 10 μέρες τα άτομα αυτά θα μετακινηθούν και θα φύγουν από τον Δήμο, και θα μεταφερθούν στα διάφορα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στην Πελοπόννησο.

Ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέτει χρήματα για τη φιλοξενία, καθώς υπάρχουν χρήματα και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκας μίλησε και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια αρμονική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο και οι Δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Εύχομαι να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία.

Έφη Καστραντά

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Απαντήσεις για τους ματανάστες στην Καλαμάτα