Τατούλης προς Γόντικα: Ολέθριο να διατηρείτε εν ζωή πτυχές του Εμφυλίου

Μια ευρύτερη πολιτική «συζήτηση» έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ στην Τρίπολη την Τρίτη 30 Μαΐου, με αφορμή το αίτημα, εκτός ημερήσιας διάταξης, το οποίο έθεσε ο κ. Γόντικας για τη διοργάνωση μιας ημερίδας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον ΔΣΕ, με αφορμή και τη διοργάνωση μιας τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή για την Τρίτη Μεραρχία του ΔΣΕ στον Ταΰγετο.

Ο κ. Γόντικας, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο βιβλίο του Πολ Πόρτερ «Η Ελλάδα στο σημείο καμπής» το οποίο το 2012 είχε χαρίσει ο περιφερειάρχης στους αντιπεριφερειάρχης και συμβούλους.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης απάντησε: «Μια επικίνδυνη τάση διαμορφώνεται κυρίως από την πλευρά του ΚΚΕ που προσπαθεί να διατηρήσει εν ζωή τις πτυχές του εμφυλίου πολέμου, και αυτό το θεωρώ ολέθριο πολιτικό σφάλμα. Είναι εξαιρετικά επιπόλαιο και επικίνδυνο αυτό που γίνεται σήμερα.

Η περιφερειακή αρχή έχει τονίσει την ανάγκη για υπέρβαση και θα πρέπει να καταλήξουμε ότι όλοι οι νεκροί, και από τις δύο πλευρές, είναι νεκροί της ιστορίας του τόπου μας.

»Κανείς δεν μπορεί να αναβιώνει σφάλματα και επιλογές του παρελθόντος που οδήγησαν στο να χαθούν γενιές στον τόπο μας. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή τέτοια γεγονότα και τέτοιες αναγνώσεις της ιστορίας δεν αφορούν τον τόπο. Η ιστορία να είναι ο μπούσουλας ενός τόπου επειδή μόνο η αληθινή γνώση προφυλάσσει τον τόπο.

»Όποτε πάρετε μια πρωτοβουλία, είμαστε παρόντες, επειδή θεωρούμε ότι έχουμε όλα τα προσόντα να συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο. Χαίρομαι που μέσα σε πέντε χρόνια ασχοληθήκατε και διαβάσατε το βιβλίο του Πολ Πόρτερ», είπε, τέλος ο περιφερειάρχης και πρότεινε να μεριμνήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να κατασκευαστεί μια προτομή για το ζεύγος Πάρσονς, των Σουηδών Ερυθροσταυριτών που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους άνδρες και της μιας και της άλλης πλευράς.

Ξεπερνάμε τα προβλήματά μας και δημιουργούμε τους καινούριους συμβολισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας.