«Ξιφομαχίες» στο ΠεΣυ με αφορμή τις μελέτες επί μελετών για έργα 16 εκατ. ευρώ

Εννέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ έφερε στη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» κ. Δ. Γόντικας την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε ότι μια σειρά επερωτήσεων της παράταξής του δεν ήρθαν προς συζήτηση, κατά παράβαση καθήκοντος, όπως είπε, στο οποίο υποπίπτει ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή, παρατήρησε ότι τις πολλές μελέτες για ένα έργο, που είναι απαραίτητες κατόπιν «αστοχιών», τις πληρώνει ο πολίτης. «Οι μελέτες ανατίθενται σε ιδιώτες με τα γνωστά προβλήματα», είπε, και απαρρίθμησε εννέα έργα, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία: μελέτη παράκαμψης Βλαχιώτη 600.000 ευρώ, κατασκευής ΕΟ Πύργος-Ρωμανός 1,6 εκατ. ευρώ.

Από πού χρηματοδοτούνται αυτές οι μελέτες; Έγιναν οι διαγωνισμοί; Με ποιες εκπτώσεις; Τι ποσά έχουν διατεθεί;

Στην ερώτηση του κ. Γόντικα απάντησε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου: «Δεν ξέρω εάν ο κ. Γόντικας ξεχνάει εύκολα ή αν θέλει κάτι άλλο να ανακαλύψει, κάνοντας αυτή την ερώτηση. Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής όφειλε να θυμάται τι γίνεται με αυτές τις μελέτες».

Η Περιφέρεια δουλεύει με σοβαρότητα στον προγραμματισμό των έργων της. Ο κ. Τατούλης κατόρθωσε να εξασφαλίσει πόρους που θα αποτελέσουν εργαλείο για να έχουμε ώριμα έργα.

«Οι μελέτες όπως τις ανέγνωσε, αποδεικνύουν ότι εμείς θέλουμε να έχουμε έναν βρόγχο οδικών αξόνων για να έχουμε το πιο λειτουργικό δίκτυο. Υπάρχουν ενταγμένες 9 μελέτες, τις οποίες έχουμε προκηρύξει και ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό μας στην Πελοπόννησο, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το δίκτυο που μας αξίζει», είπε η κυρία Νικολάκου.

«Σε αυτές τις εννέα μελέτες οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες επέλεξαν να προκηρυχθούν με ειδική διαδικασία που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, καθώς επιλέγονται οι τρεις πρώτες εταιρίες από όλες όσες υποβάλλουν πρόταση και εκείνες υποβάλλουν οικονομική προσφορά. Σήμερα έχουν πάρει μέρος 27 μεγάλες εταιρίες. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχει προχωρήσει.»

Ο κ. Γόντικας απάντησε ότι θα συζητηθούν όλα στην Οικονομική Επιτροπή και υπογράμμισε:

Αν κατάλαβα καλά, κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει. Και δεν θέλετε το κράτος επιχειρηματία. Αλλά εκατοντάδες ειδικότητες με τα 16 εκατ. θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες. Και αυτή η επιλογή τις μελέτες να τις δίνετε σε ιδιώτες φέρνουν και καθυστερήσεις, πέρα από τις αστοχίες.