Η δημοσκόπηση, τα ποσοστά και τα ερωτήματα (pics)

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Καπα Research η οποία αφορούσε στις 13 Περιφέρειες της χώρας και η οποία εξέτασε διάφορα ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και τη δημοτικότητα - δυναμική των δημαρχών της Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Η έρευνα ήταν συνδρομητική, αφορούσε, όπως είπαμε, στις 13 Περιφέρειες της χώρας και διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου κατά το χρονικό διάστημα 13 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2017, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 773 ατόμων, άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω, βάσει της Απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.

Στις δημοσκοπικές έρευνες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα ποσοστά που μετρούν τη δύναμη των πολιτικών προσώπων και τη δυναμική τους ως προς την υποψηφιότητα που ενδέχεται να θέσουν -ή που θεωρείται βέβαιον ότι θα θέσουν- στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Έτσι, ως προς τον Δήμο Τρίπολης, την Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ερωτηματολόγιο για τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Τρίπολης περιελάμβανε την ερώτηση: «Ποια είναι η γνώμη σας για κάθε ένα από τα παρακάτω πολιτικά πρόσωπα της περιοχής σας»:

Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ)
Θετική / Μάλλον θετική 27,5%
Μάλλον αρνητική / Αρνητική 53%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 19,5%
 
Κώστας Βλάσης (ΝΔ) 
Θετική / Μάλλον θετική 30,5%
Μάλλον αρνητική / Αρνητική 53,5%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 16%
 
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)
Θετική / Μάλλον θετική 29,5%
Μάλλον αρνητική / Αρνητική 55%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 15,5%
 
Όπως διαπιστώνει κάποιος, η αρνητική γνώμη για τους βουλευτές Αρκαδίας για όλους ανεξαιρέτως κερδίζει, με ποσοστό άνω του 50%.
 
 
Ως προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, οι πολίτες ερωτήθηκαν πρώτον, για τη δηνοτικότητά του και, δεύτερον, για το αν επιθυμούν να επανεκλεγεί στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
 
Στην ερώτηση «Ποια είναι η γνώμη σας για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη», οι πολίτες απάντησαν:
 
Μάλλον Αρνητική / Αρνητική 53,5%
Θετική / Μάλλον θετική 34,5%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 12%
 
Στην ερώτηση αν επιθυμούν την επανεκλογή του, απάντησαν:
 
Μάλλον όχι / Όχι 50,5%
Ναι / Μάλλον ναι 33,5%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 16%
 
 
Για τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, τέλος, η γνώμη των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, έχει ως εξής:
 
Θετική / Μάλλον θετική 39,0%
Μάλλον αρνητική / Αρνητική 50,5%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 10,5%
 
Η δημοσκόπηση έρχεται σε «κενό», πολιτικά, χρόνο, κατά τον οποίον τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη -σύντομα «Κίνημα Αλλαγής»- ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν σε ζυμώσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα εκφραστούν λόγο πριν από τις εκλογές. Όσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αναμένονται ανακοινώσεις και αλλαγές στους επικεφαλής των υπουργείων.
 
Παράλληλα, διακρίναμε αρκετή προχειρότητα -έως και ανακρίβειες- στη διατύπωση κάποιων δευτερευόντων ερωτημάτων, αλλά πιο σημαντικών από τη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών προσώπων στον παρόντα πολιτικό χρόνο...
 
Πρώτα απ' όλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και οι τράπεζες, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, από πού προκύπτει ότι είναι θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας, όπως δείχνει η παρακάτω κάρτα, μαζί με τη Δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο;
 
 
Δεύτερον, από πού προκύπτει η ερώτηση για το αν συμφωνούν ή όχι οι πολίτες με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν δεν έχει τεθεί ανάλογο ζήτημα, αλλά εδώ και μόλις έναν χρόνο έχει δοθεί το δικαίωμα να υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια; Η προχειρότητα έγκειται στο γεγονός ότι θα ήταν πιο χρήσιμη μια ερώτηση που θα αφορούσε στην αντίδραση των πολιτών έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.
 
Ιδιαιτέρως ως προς τον χαρακτηρισμό των κοινωνικών δικτύων ως θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο «φάουλ» εταιρίας δημοσκοπήσεων ως προς τη διατύπωση ερώτησης.
 
Όπως και η ερώτηση «Είστε υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης», με το 67% να δηλώνει «κατά» αλλά, φανταζόμαστε, και αυτό το 67% χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα καθώς ζούμε πια στο 2017 και αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να είχε τεθεί  στη δεκαετία του '90 όταν βρισκόμασταν μπροστά και όχι μέσα στην παγκοσμιοποίηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...
 
Όπως και να έχει, ουδείς αυτοδιοικητικός ή βουλευτής δεν πρέπει να χάρηκε ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα και αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά, υπό την έννοια της μεγαλύτερης εκ μέρους τους προσπάθειας. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά το δημοψήφισμα και την «πρώτη φορά Αριστερά», οι δημοσκοπικές εταιρίες έχουν παρουσιάσει απογοητευτικές πρακτικές και έχουν δώσει αντιδεοντολογικά δείγματα δουλειάς.
 
Το παιχνίδι θα σκληραίνει όσο πλησιάζουμε στο 2019 αλλά, τουλάχιστον, ας είναι δίκαιο.