Ένταση και οργισμένη αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ΠεΣυ για το πρόγραμμα κωνωποκτονίας

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Η πρώτη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, αφορούσε στην ψηφοφορία για την προγραμματική σύμβαση με την Πελοπόννησος Αναπτυξιακή ΑΕ για την κωνωποκτονία για τα έτη 2018-20 και πολύ νωρίς δημιουργήθηκε ένταση σε σχέση με τον χρόνο και τις τοποθετήσεις των συμβούλων, η οποία επεκτάθηκε και εκδηλώθηκε ως πολιτική αντιπαράθεση.

Μετά την ανακοίνωση από τον κ. Στρατηγάκο, ο κ. Γόντικας παρενέβη και επεσήμανε ότι δεν είχαν γίνει δευτερολογίες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Ακολούθως, ο κ. Γόντικας παρατήρησε ότι η περιφερειακή αρχή κατόρθωσε, όπως είπε, να έχει τον πολυπόθητο αριθμό των 14 συμβούλων για να υπερψηφιστεί το θέμα, είπε ότι δεν υπάρχει επικαιροποίηση της μελέτης, ότι όλες οι δράσεις έγιναν μετά τα κρούσματα που καταγράφηκαν.

Στη συνέχεια, ο κ. Πουλάς επεσήμανε ότι δίνονται 5 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει το αστικό κομμάτι μέσα στη μελέτη, με αποτέλεσμα να μένουν Δήμοι εκτός.

Να πείσετε τους δημάρχους να μπουν στο πρόγραμμα, αλλιώς θα προκύψουν προβλήματα.

Μετά, ο κ. Πουλάς υπενθύμισε ότι ο κ. Τατούλης είχε αναφέρει ότι ο ιός μεταφέρθηκε με τα άγρια πτηνά και ρώτησε τον περιφερειάρχη αν αυτή είναι η άποψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, είπε ότι ως ενεργό μέλος του Νοσοκομείου Άργους έζησε την κατάσταση από κοντά. «Στην προηγούμενη προγραμματική, είχατε πει ότι θα κάνατε αξιολόγηση του προγράμματος του 2016-17».

Θέλουμε να ξέρουμε για ποιο λόγο απέτυχε το πρόγραμμα του 2016-17.

Ο κ. Στεφανόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να φύγουν από το περιφερειακό πρόγραμμα, στο όνομα άλλων ασχολιών τους, όπως τα απορρίμματα και τα Κέντρα Κοινότητας. «Δεν μπορούμε να τους πείσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο», τόνισε.

Αν η Περιφέρεια δεν είχε παρέμβει, τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια.

Ο κ. Πατσαρίνος παρακάλεσε το Σώμα να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις, και είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο πρόγραμμα.

Διαχειρίζεστε μεγάλα ποσά με αδιαφανή τρόπο μέσω της Πελοπόννησος ΑΕ.

Μετά την οργισμένη αποχώρηση του κ. Πουλά, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή θεώρησε ότι το προεδρείο τού στέρησε τον λόγο, τοποθετήθηκε η κυρία Νικολάκου κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν κάτι άλλο να πουν και γι’ αυτό παραπονιούνται και κατήγγειλε τη λαϊκίστικη αντιμετώπιση του θέματος, όπως είπε, από τον κ. Γόντικα και τον κ. Πατσαρίνο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε «τραγωδία» τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται η αντιπολίτευση και, απευθυνόμενος στον κ. Γόντικα, είπε:

Τα δικά σας να τα κάνετε όταν οι πολίτες σας το επιτρέψουν.

Ακολούθως, απευθυνόμενος στν κ. Πατσαρίνο, είπε ότι η περιφερειακή αρχή είναι περήφανη για την Πελοπόννησος ΑΕ, καθώς δεν υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες.

Δεν είστε εισαγγελέας και δεν σας επιτρέπεται να παίρνετε τέτοιες θέσεις. Όλα τα προγράμματα περνάνε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το μυαλό του και μια λίρα», είπε ο κ. Τατούλης για τον κ. Πατσαρίνο, ο οποίος επενέβη, λόγω μιας αναφοράς του περιφερειάρχη στο διαστημικό πρόγραμμα της Πελοποννήσου για το οποίο η περιφερειακή αρχή δικαιώνεται, όπως υπογράμμισε. Ύστερα από έναν σύντομο έντονο διάλογο με τον κ. Πατσαρίνο, ο κ. Τατούλης τον χαρακτήρισε κοινό συκοφάντη, και επεσήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Πατσαρίνος επαινούσε τους δημάρχους που έκαναν μόνοι τους το δικό τους πρόγραμμα κωνωποκτονίας.

Είμαστε ανοιχτοί στους δημάρχους.

Τέλος, ο κ. περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε σχέση με τον τρόπο μεταφοράς του ιού και με τα υπόλοιπα στοιχεία που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, υπάρχει δημοσίευση στην επιθεώρηση «Lancet».

Γαλανιάδη Εύα