Δυο ζωές, 200 ευρώ

Πόσο κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή; Εκατό ευρώ. Δύο ζωές; Διακόσια ευρώ. Μία 34χρονη γυναίκα που χαροπαλεύει; Τα ρέστα, κάτι ψιλά, δηλαδή.

Στο κάτω-κάτω, μπορεί και να επιζήσει.

Για ακόμα μία φορά παρακολουθήσαμε μια τραγωδία πνιγμένη στο αίμα χθες, όταν μεθυσμένος οδηγός νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος, έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα, άφησε στον τόπο δύο άνδρες, ενώ μία γυναίκα ακόμα χαροπαλεύει.

Η Τροχαία κάνει φύλλο-φτερό τα πάντα. Υπάρχουν στοιχεία, λέει ο δικηγόρος του άνδρα, που μπορεί να αποδείξουν ότι κάτι ήταν στραβό με το όχημα.

Ναι. Αλλά ο οδηγός ήταν μεθυσμένος. Είχε πιει. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσε μεθυσμένος, αφού σε έλεγχο της Τροχαίας στο παρελθόν είχε βρεθεί και πάλι πιωμένος.

Τότε δεν του αφαίρεσαν το δίπλωμα. Του έκοψαν ένα πρόστιμο 200 ευρώ και αυτό ήταν όλο.

Μια ζωή, 100 ευρώ. Δύο ζωές, 200 ευρώ.

Μπορούμε να φανταστούμε -και να πέσουμε μέσα με κάποια ασφάλεια- τη στιγμή που το όργανο της Τροχαίας εξέτασε εκείνη τη φορά τα αποτελέσματα του τεστ. «Έχετε πιει, δυο μονάδες πάνω από το κανονικό είστε». «Ναι, αλλά είναι επαγγελματίας, είμαι οδηγός, για δυο μονάδες δεν χάθηκε ο κόσμος, κόψε μου ένα πρόστιμο να τελειώνουμε».

Σκηνές που όλοι, λίγο-πολύ, τις έχουμε βιώσει.

Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι εφόσον κάποιος οδηγεί ενώ έχει πιει, είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Ως εκ τούτου, πρέπει να στερείται του δικαιώματος να οδηγεί για ικανό διάστημα, ακόμα και για χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Και πιστεύω ότι όλοι όσοι πιάνονται πιωμένοι, πρέπει υποχρεωτικά να περνούν κάποιες μέρες καθαρίζοντας τα χερουργία οτυ ΚΑΤ, όταν φέρνουν οι διασώστες ακρωτηριασμένα παιδιά με σπασμένα κεφάλια, με κομμένα πόδια και χέρια, ανθρώπους που δεν θα ξαναπερπατήσουν ή που δεν θα γυρίσουν στους δικούς τους.

Η οδηγική μας συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Πρόσφατα, άκουσα μια ιστορία από τα χείλη παθούσας, που την χτύπησε οδηγός με το αυτοκίνητό του και την εγκατέλειψε. Στο δικαστήριο, δύο χρόνια μετά, ο οδηγός της είπε: «Εντάξει, πώς κάνεις έτσι; Δεν σε άφησα και στον τόπο»...

Τα πρόστιμα θα βρει τρόπο ο παραβάτης να τα πληρώσει. Πιο ακριβά θα τα πληρώσουν εκείνοι που θα βρεθούν στον δρόμο του, αν εκείνος δεν συμμορφωθεί. Τη συμμόρφωση στη χώρα μας την αφήνουμε στην τύχη...

Γαλανιάδη Εύα

Tags: