Η μέθοδος Tae Bo

Το Τae Bo είναι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις πολεμικές τέχνες  και την αεροβική γυμναστική σε έντονους χορευτικούς ρυθμούς.
Ο συνδυασμός αυτός βοηθάει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου, δηλαδή την αντοχή, την ταχύτητα, την δύναμη, την ευλυγισία και την συναρμοστική ικανότητα ενώ παράλληλα του χαρίζει ευεξία και ψυχική ηρεμία.
Η φιλοσοφία και η τεχνική του Tae Bo δημιουργήθηκε από τον γνωστό αθλητή του ταε κβο ντο, Billy Blanks, και έγινε γνωστή ανά τον κόσμο μέσα από τις βιντεοκασσέτες  που κυκλοφόρησε  με προγράμματα γυμναστικής.

Ο όρος ‘Tae’ αναφέρεται στο πόδι και αντιπροσωπεύει τις κινήσεις που πραγματοποιούνται με το κάτω μέρος του σώματος ενώ η λέξη ‘Bo’ αναφέρεται στα άνω άκρα και τις ασκήσεις που αυτά ασκούν.
Το Tae Bo απευθύνεται σε όλο το ηλικιακό φάσμα υπό την προϋπόθεση ότι οι ασκούμενοι δεν πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας.
Η φιλοσοφία του Tae-Bo στοχεύει, στο μέγιστο όφελος της προπόνησης με την καθολική συμμετοχή του σώματος και του μυαλού σε όλη την διάρκεια της.
Οι ασκήσεις του Tae Bo βασίζονται στη σταδιακή αύξηση της έντασης και προοδευτικά ενδυναμώνουν τις μυϊκές ομάδες.
Βασική αρχή της μεθόδου είναι η αυστηρή εσωτερική πειθαρχία.
 
 Στο Tae-Bo χρησιμοποιούνται κάποιες κινήσεις αυτοάμυνας κατά την διάρκεια του προγράμματος, έχοντας ως στόχους φανταστικούς αντιπάλους. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως αυτούσιο μάθημα αυτοάμυνας.
 Οι βασικές κινήσεις είναι η πλάγια σταυρωτή γροθιά, η εμπρόσθια γροθιά, η κυκλική γροθιά, το πλάγιο και το εμπρόσθιο λάκτισμα και τέλος το οπίσθιο λάκτισμα.
Σε ένα τυπικό μάθημα Τάε Μπο καις γύρω στις 500- 800 θερμίδες, δηλαδή σχεδόν τις διπλάσιες σε σχέση με ένα κλασικό μάθημα αερόμπικ.
Τέλος, οι ειδικοί εκπαιδευτές συνιστούν μεγάλη προσοχή στην αθλητική ένδυση, η οποία θα πρέπει να είναι χαλαρή ώστε να ευνοεί τον αερισμό του σώματος, αλλά και στην επιφάνεια πάνω στην οποία πραγματοποιείται η άσκηση, που θα πρέπει να είναι ξύλινη ή καλυμμένη με μοκέτα για την αποφυγή των τραυματισμών.
 
Ιστορία του Τae Bo
Ο εφευρέτης του Tae Bo, ήταν ο αθλητής του τάε κβο ντο και επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο καράτε  Billy Blanks.

Το Tae Bo αναπτύχτηκε περίπου το 1976, τυχαία όταν ο Billy Blanks ανέπτυξε ένα πρόγραμμα προπόνησης για τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές από το μποξ και τις πολεμικές τέχνες, ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε κάποιες χορευτικές κινήσεις.
Το 1982 παρουσίασε το πρόγραμμα στη Βοστόνη και άρχισε να το διδάσκει.
Το 1989 το δίδαξε στην Καλιφόρνια σε ένα γκαράζ και 'επειτα σε ένα μικρό στούντιο στο Los Angeles.
Το 1998 κυκλοφόρησε την  πρώτη βιντεοκασέτα tae bo aerobic και έχει πουλήσει έως σήμερα 3 εκατομμύρια αντίτυπα!.

Οι πολεμικές τέχνες και το μποξ αναπτύσσουν την δύναμη, την ταχύτητα, την ισορροπία, τον συντονισμό και τον μυϊκό έλεγχο.
Οι κινήσεις του χορού, δίνουν ενέργεια και ρυθμό που βελτιώνουν τον συντονισμό του μυϊκού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν μια εκπληκτική προπόνηση για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
Ο Συνδιασμός αυτός  είναι το Tae Bo