Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι και οι βάσεις στις ξενόγλωσσες φιλολογίες καθώς οι υποψήφιοι δεν έγραψαν καλά στα ειδικά μαθήματα. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οπως αναφέρει ο κ. Αποστόλης Κουτρουμπέλης, υπεύθυνος Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εκπρόσωπος της ομάδας edu4u, δύο είναι τα φαινόμενα που θα παρατηρηθούν φέτος: εκείνο του «ασανσέρ» που εμφανίζεται φέτος για πρώτη φορά σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία (σε κάποια θα έχουμε αύξηση, η οποία θα βαίνει μειούμενη ώστε από ένα σημείο και μετά να μεταστραφεί σε πτώση) αλλά και η μη επανάληψη του περσινού, της μεγάλης διαφοράς βάσεων ανάμεσα στη Γενική Σειρά και τις Ειδικές Κατηγορίες.

■ Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει σημαντική αύξηση των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή νομικές, ψυχολογίες και φιλολογίες, αλλά και μια γενική μείωση στον αριθμό των υποψηφίων κατά 2.000 άτομα. Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές της τάξεως των 200-400 μορίων, η οποία όμως θα μικραίνει προς τις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα χάνεται στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, με αναμενόμενη βάση για τα τελευταία ΑΕΙ και ΤΕΙ περί τα 10.500 μόρια.

■ Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της Περιφέρειας ως τα τμήματα με περυσινή βάση εισαγωγής περί τα 12.500 μόρια. Η βάση για το τελευταίο ΑΕΙ θα είναι λίγο κάτω από τα 10.000 μόρια (Δασολογίας Θράκης) και για το τελευταίο ΤΕΙ λίγο πάνω από τα 6.500 (Γεωτεχνολογίας Δ. Μακεδονίας).

■ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 μόρια στη Θετική Κατεύθυνση δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στα ΑΕΙ θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα ελαφρώς αυξημένες για τα ΑΕΙ από 50 έως 150 μόρια, λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στα βασικό μάθημα του πεδίου που είναι η Βιολογία. Η εικόνα θα αντιστραφεί από τα 13.500 μόρια και κάτω.

■ Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι δεν θα δημιουργήσει γενικά ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν ελαφρώς σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (+50 μόρια) και θα ακολουθήσουν πτωτική τάση που θα φτάσει έως τα 150 μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. Το σημείο αντιστροφής της φοράς των βάσεων αναμένεται περί τα 14.000 μόρια. Εντυπωσιακά χαμηλές πάντως θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων (< 3.000 μόρια) στην Περιφέρεια. Το  τελευταίο ΑΕΙ θα έχει βάση λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια (Οργ. Και Διαχ. Αθλητισμού Πελοποννήσου) και το τελευταίο ΤΕΙ λίγο πάνω από τα 6.000 μόρια (Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλαμάτας).

Ακόμη, σημαντική πτώση αναμένεται σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων σε αυτά. Η πτώση θα ξεκινήσει από 300 μόρια και σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να αγγίξει και τα 3.000 μόρια!

Τέλος, οριακή μείωση αναμένεται να έχουμε στη βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο μεγαλύτερη στις Σχολές Υπαξιωματικών (ΣΤΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ) ενώ αντίθετα πολύ μεγάλη αύξηση θα υπάρχει στις ειδικότητες της ΣΣΑΣ, των Αστυφυλάκων και στις ΑΕΝ λόγω της σημαντικής μείωσης των θέσεων αλλά και της αύξησης της ζήτηση
 πηγη: protothema.gr